Корисні матеріали
Моє серце - Дім Христа

МОЄ СЕРЦЕ - ДІМ ХРИСТА
Роберт Бойд Мунгер

У Посланні Павла до ефесян є такі слова : «Так дав вам за багатством слави Своєї силою зміцнитися через Духа Його в чоловікові внутрішнім; вірою вселитися Христу в серця ваші» ( Ефесян 3:16-17 ). Сенс цих слів може бути виражений і так: «Так вселиться Христос - завдяки вірі вашій - в серця ваші і так знайде в них дім».
Немає сумніву в тому , що однією з найбільш примітних християнських доктрин є наступна: Сам Ісус Христос , через присутність у нас Святого Духа , входить в людське серце і мешкає в ньому. Наш Господь сказав Своїм учням: «... хто любить Мене , той дотримується Слова Мого, і Отець Мій полюбить його, і Ми прийдемо до Нього, і оселю закладемо в ньому» (Іоанна 14:23 ). Учням важко було зрозуміти, про що Він говорив, як це міг Він « творити обитель» разом з ними в такому сенсі? Цікаво, що наш Господь висловлюється в тому ж плані на початку згаданої глави Євангелія від Іоанна: «І коли піду і приготую вам місце, прийду знову і візьму вас до Себе, щоб і ви були, де Я». Тобто Він обіцяв це Своїм учням, і так само, як Він ішов на небо, щоб приготувати місце для них і одного разу вітати їх у цьому місці, так і для них існує можливість приготувати місце для Нього в серцях своїх, куди б Він прийшов і створив обитель разом з ними. Вони цього не розуміли. Як все це могло статися? Але ось настав день П'ятидесятниці. Дух живого Христа зійшов на церкву, і тоді учні зрозуміли, що Він мав на увазі. Бог не мешкав в храмі Ірода в Єрусалимі ! Бог не мешкав ні в одному з рукотворних храмів; але тепер , за допомогою дива Духа, що зійшов , Бог стане мешкати в людських серцях. Тіло віруючого стане храмом живого Бога, а людське серце - будинком Ісуса Христа.

БІБЛІОТЕКА
Першою кімнатою в будинку був робочий кабінет - бібліотека. Давайте назвемо його робочим кабінетом нашого розуму. В даний час ця кімната розуму - невеликого розміру і має товсті стіни. Але це важлива кімната. У якомусь сенсі це - кімната, що здійснює контроль над всім будинком. Він увійшов туди разом зі мною і став озиратися навколо, поперемінно зупиняючи погляд то на книгах в книжковій шафі , то на журналах - на столику, то на картинах, що висіли на стінах. Стежачи за Його поглядо , я відчував себе все більш ніяково. Дивно, адже, перш я ніколи не бачив у цьому нічого поганого, але тепер, коли Він дивився на всі ці речі, я все більше приходив в замішання. Його очі були надто чисті, щоб зупинятися на деяких з моїх книг; ще більше мотлоху було на журнальному столику: християнину явно не слід було витрачати час на подібну «літературу» ; що ж до картин на стіні, іншими словами, до образів і думок, які займали мій розум, то за них мені стало просто соромно. Я повернувся до Нього і сказав: «Господи, я знаю, що ця кімната потребує радикальних змін. Чи не порадиш Ти мені звернути її у що слід звернути - щоб кожна моя думка перебувала в підпорядкуванні у Тебе?» «Звичайно, - сказав Він. - Я із задоволенням допоможу тобі. Це - одна з причин, чому Я - тут. Насамперед, з усіх цих речей, які ти читаєш, і на яких зупиняється погляд твій, відбери некорисні, що не служать ні добру, ні істині, і викинь їх! Тепер постав на їх місце книги Біблії. Наповни свою бібліотеку Писанням і розмірковуй над ними день і ніч. Що ж до картин , то тобі нелегко буде контролювати ці образи, проте, Я запропоную тобі допомогу». І Він дав мені власний великий портрет. «Повісь його в центрі кімнати, - сказав Він мен , - на стіні розуму твого». Я так і вчинив, і протягом років я прийшов до висновку , що думки мої все більш зосереджувалися і продовжують зосереджуватися навколо Христа. Нечисті образи і помисли відступали під дією Його чистоти і сили. Так що Він Сам допомагав мені підпорядкувати мої думки Йому. Чи можу я запропонувати і вам, щоб ви - якщо ця маленька кімната вашого розуму служить вам каменем спотикання, - поселили в ній Христа? Заповніть всі її приміщення Словом Божим, і постійно розмірковуйте над ним - у присутності Господа Ісуса.

ЇДАЛЬНЯ
З бібліотеки ми попрямували до їдальні - в кімнату моїх смаків і бажань. Це була дуже велика кімната, де я проводив чимало часу, не втомлюючись насичуватися. Я сказав Йому: «Ця кімната простора і зручна, і я абсолютно впевнений, що те, що тут подают , доведеться Тобі до смаку». Він сів за стіл зі мною і запитав: «А що сьогодні на обід?» «Як зазвичай, - відповів я - мої улюблені страви: старі кістки  лушпиння від кукурудзяних качанів, кисла капуста, цибуля-порей, звичайний лук і часник - прямо з Єгипту». Вся ця мирська їжа мені дійсно подобалася. Я не бачив нічого принципово поганого в кожній з перерахованих мною «страв», однак, для підтримки життя в істинному християнинові, ця їжа не годилася. Коли вона була поставлена ​​перед Ним, Він спочатку нічого не сказав. Але я помітив, що Він не їв її, і тоді, стурбований , я сам звернувся до Нього: «Спаситель, Ти й уваги не звертаєш на їжу, яка перед Тобою. У чому справа?» Він відповів: «Я харчуюся їжею, яка тобі невідома. Ця їжа: виконання волі Того, Хто послав Мене». Він знову глянув на мене і сказав: «Якщо і ти хочеш їжі, яка справді насичує, шукай волі Отця, а не власних задоволень і задоволення своїх бажань. Шукай, як порадувати Мене, і тоді їжа, яку вкушаєш, принесе тобі задоволення». І тоді ж, за столом, Він дав мені відчути смак виконання Божої волі. Ніщо у світі не могло зрівнятися зі смаком цієї їжі. Тільки вона і приносить насичення і задоволення. Все інше кінчається розчаруванням. Тепер: коли Христос у вашому серці, а я вірю , що це так , то яку їжу пропонуєте ви Йом , і який харчуєтеся самі? Живете ви як егоїст заради задоволення похоті вашої плоті і гордості вашої душі ? Або для повсякденного трапези своєї ви обираєте Божу волю?


ВІТАЛЬНЯ
Потім ми увійшли до вітальні. Ця кімната виглядала інтимною та затишною. Я любив її. Тут були камін, м'які крісла, книжкова шафа, софа, а головне - спокійна атмосфера. Йому нібито теж сподобалося в моїй вітальні. Він сказав: «Це, дійсно, чудова кімната. Давай частіше приходити сюди. Тут усамітнено і спокійно, і все розташовує до спілкування». Ну , бувши ще молодим, недосвідченим християнином, я, звичайно, затріпотів. Мені і в голову не могло прийти , що я міг би віддати перевагу чому-небудь іншому цим кільком хвилинам наодинці з Христом.
Він обіця : «Я буду приходити сюди щодня рано вранці. Давай зустрічатися тут і разом починати день». І ось, ранок за ранком увійшло у мене в звичку спускатися до вітальні, куди приходив і Він. Він виймав з книжкової шафи Біблію, відкривав її, і ми приймалися читати разом. Він розповідав мені про її скарби та розкривав істин , які полягали в ній. Він зігрівав моє серце , кажучи про Свою любов і милості до мене. Ці години, проведені разом, були воістину чудовими. Але мало-помалу , під тиском обставин, ці години стали скорочуватися. Я не знаю, чому так виходило, просто мені здавалося, що я занадто зайнятий, щоб приділяти час Христу... Розумієте, це не було навмисно, це траплялося якось само собою. Зрештою, не тільки години, проведені разом, я став скорочувати, але і пропускати дні. То унаслідок іспитів в університеті , то в силу якихось інших невідкладних обставин. Бувало й так, що я пропускав два дні поспіль і більше. Пам'ятаю, одного разу вранці я в поспіху прямував кудись. Пробігаючи повз вітальні, звернув увагу на те, що двері прочинені. Заглянувши в них, я побачив вогонь у каміні і Господа, що сидів біля вогню. У переляку я раптом подумав про себе: «Він - мій гість. Я запросив Його в своє серц , а тепер нехтую Їм». Я повернувся і увійшов до вітальні. Скрушно глянувши на Нього, я промовив: "Благий Господь, прости мене. Ти приходив сюди щоранку?»«Так, - відповів Він. - Я ж сказав тобі, що буду приходити щоранку, щоб зустрітися з тобою». Я не знав, куди подітися від сорому. Він залишався вірним, незважаючи на мою невірність. Я попросив у Нього прощення, і Він з готовністю простив мене; так Він робить завжди, коли ми каємося щиро. Він сказав: «Твоє нещастя ось у чому: ти думав про цей час усамітнення, присвячений вивченню Біблії і молитві, як про щось, що має значення лише для твого духовного прогресу; ти забув , що ці години  проведені разом, означають і для мене дещо. Пам'ятай, Я люблю тебе, Я сплатив високу ціну за твоє відкуплення. Я хочу цієї дружби з тобою. Так що, - продовжував Ві , - не зневажай цими ранковими годинами хоча б тільки заради Мене. Яке б бажання ні володіло тобою, пам'ятай, що я дорожу нашою дружбою!»
І знаєте, усвідомлення, що Христос Сам хоче моєї дружби, що Він любить мене, хоче, щоб я залишався з Ним, чекає мене, зіграло у зміні мого ставлення до цього часу, проведеному наодинці з Богом, більшу роль, ніж будь-який конкретний факт. Не змушуйте ж Христа подовгу і марно чекати вас у вітальні вашого серця, але не пропускайте жодного дня, щоб читати Слово Боже і звертатись до Нього в молитві,  і таким чином підтримувати спілкування з Ним.


МАЙСТЕРНЯ
Через деякий час Він запитав мене: «Чи є майстерня в твоєму домі?» Вона була в підвалі будинку мого серця: там стояв верста , і складені були деякі інструменти. Але я рідко працював з ними. Іноді я спускався вниз і приймався метушитися навколо яких-небудь дрібних пристосувань, проте, нічого суттєвого або цінного у мене не виходило. Я повів Його вниз. Він оглянув верстак, інструмент , а з ними і таланти мої, і вміння. Він сказав: «Технічно тут все передбачено. Що ж ти робиш у своєму житті для Царства Божого?» Поглянувши на кілька невеликих дрібничок, що валялися разом на верстаті, Він підніс одну з них до мене.
«І ось ці невеликі дрібнички - все , що ти виробляєш у свожму християнському житті?»
«Але, Господи, - сказав я, - це найкраще, що я в змозі робити! Я розумію, що це трохи і щиро хотів би робити більше, але ж мені просто не вистачає ні вмінн , ні сил».
«І ти хотів би діяти успішніше?» - Перепитав Він.
«Звичайно», - відповів я.
«Добре. Дай мені твої руки. Тепер розслабся в Мені і дозволь Моєму Духу працювати через тебе. Я знаю, що ти недотепний і незграбний, але Дух - відмінний працівник, і якщо Він візьме під контроль твої руки і твоє серце , то Сам стане працювати через тебе».
І ось, поклавши Свої великі, сильні руки на мої, і направляючи роботу моїх інструментів Своїми майстерними пальцями, Він почав працювати через мене.
Я ще дуже багато чому повинен вчитися, і я ще дуже далекий від задоволення тим , що у мене виходить, але я знаю: що б не вироблялося для Бога, проводиться Його сильною рукою в мені і силою Його Духа, в мені живе.
Так що не засмучуйтесь, якщо не можете багато чого зробити для Бога. Не в ваших здібностях - головна умова. Це на Нього ви покладаєтеся, і Він же контролює дію ваших пальців. Віддайте ж Богу ваші таланти і здібності і, користуючись ними, Він зробить такі справи, які здивують вас самих.


КІМНАТА ДОЗВІЛЛЯ І РОЗВАГ
Я згадую той час , коли Він запитав мене про кімнату, де я віддаюся розвагам. Я все сподівався, що Він не задасть мені цього питання. Тому що деякі з моїх дружніх зв'язків і дещо з мого проведення часу я волів би тримати при собі. Я розумів , що Христу вони не можуть сподобатися, і тому всіляко уникав цього питання.
Але ось одного вечора, я мав намір піти в одну компанію - я був у той час студентом коледжу - і коли я вже збирався переступити через поріг, Він поглядом зупинив мене.
«Ти йдеш?»
«Так», - відповів я.
«І Я хотів би піти з тобою » , - сказав Він. «О, - зніяковіло відповів я, - я не думаю, Господь, що Тобі, справд , було б цікаво з нами. Ось , завтра ввечері - інша справа. Завтра ми разом підемо на молитовне зібрання, а сьогодні я зустрічаюся з зовсім іншими людьми».
«Нехай буде та , - сказав Він. - Я, правда, думав, коли прийшов у твій дім, що ми все збираємося робити разом. Адже , ми хотіли стати товаришами і партнерами. У всякому разі, Я хочу, щоб ти знав: Я відчуваю бажання піти з тобою». «Добре, - сказав я, - завтра ми підемо разом в молитовне зібрання».
Того вечора я відчував себе нещасним. «Який же я друг Христу, - розмірковував я, - якщо покидаю Його заради моїх приятелів і роблю такі речі і ходжу в такі місця, які, я знаю напевно, не могли б Йому сподобатися?» Повернувшись у той вечір додому, я помітив світло в Його кімнаті, і увійшов, щоб поговорити з Ним.  Господь, - сказав я, - я отримав урок. Без Тебе у мене не може бути хорошого проведення часу. З сьогоднішнього дня ми дійсно всі будемо робити разом».
І ми спустилися в ту кімнату, де я проводив своє дозвілля, і Він перетворив її. Він вніс в моє життя справжню радість, справжнє щастя, справжнє задоволення, непорушну дружбу. Сміх і музика звучать з тих пір в будинку мого серця.


ПОТАЄМНИЙ ЧУЛАНЧИК
Є ще одне, чим мені хотілося б поділитися з вами. Одного разу я побачив Його , що очікував мене в дверях. Він уважно дивився на мене. І коли я увійшов, сказав: « У будинку якийсь дивний запах. Пахне мертвечиною. Це - нагорі. Напевно, запах доноситься з тої потаємної комірки». Не встиг Він договорити, як я вже знав, про що піде мова. Так, там на сходах дійсно містився маленький чуланчик, в кілька квадратних футі , і в ньому я зберігав під замком пару дуже особистих штучок, яких мені не хотілося б, щоб Христос побачив. Я знав , що це була прогнила мертвечин , і все-таки любив їх, і так хотів зберегти їх для себе, що навіть самому собі боявся зізнатися в їх існуванн . Я став підніматися разом з Ним вгору по сходах, і в міру того , як ми наближалися до прикомірку, запах ставав все сильнішим і сильнішим. Він вказав на двері і сказав: «Ось тут ! Та сама мертвечина!»Я розлютився. Тільки так можу я визначити свій тодішній стан.  Як! Я допустив Його до бібліотеки, до їдальні, до вітальні, в майстерн , в кімнату розваг, а тепер Він ще питає мене і про цю крихітну комірчину! «Це занадто, - промовив я про себе. - Цей ключ я не віддам Йому».
«Добре , - відгукнувся Він, прочитавши мої думки. - Якщо ти думаєш, що Я залишуся на другому поверсі і буду вдихати цей запах , то помиляєшся. Я переберуся куди-небудь подалі , в задню частину будинку, тобто не збираюся миритися з цим». І Він почав спускатися вниз.
Якщо одного разу ви взнали і полюбили Христа , то , найгірше, що може трапитися з вами, це відчути, що ви втрачаєте Його дружбу.
Я змушений був здатися. «Я віддам Тобі цей ключ, - промовив я сумно, - але Тобі доведеться Самому відімкнути цю комору. І вичистити її. У мене немає сил на це» . «Я знаю , що у тебе немає сил, - сказав Він. - Тобі треба лише віддати мені ключ. Лише надати мені право зайнятися цим чуланчиком. І я займуся ним». Тремтячими пальцями я передав Йому ключ. Він взяв його у мене, попрямував до дверей, відкрив їх , увійшов, витягнув покидьки, що гнили там, і викинув їх геть. Потім Він вичистив комору, заново перебудував і пофарбував її, і все це - в одну мить. О, якою це було перемогою, яким звільненням - очистити своє життя від падла!


ДІМ ПЕРЕЙШОВ іншому власникові
Потім нова думка осінила мене: «Заради Христа я намагався дотримувати моє серце в чистоті. Я починав з однієї кімнати, але не встигав я привести її в порядок, як інша ставала брудною. Поки я очищав її від сміття, перша знову покривалася пилом. Я так втомився, так втомився, пробуючи берегти моє серце в чистоті і жити життям, сповненим слухняності. Ні, це мені явно не під силу!» І тоді я ризикнув поставити запитання: «Господь, чи можу я сподіватис , що Ти приймеш на Себе відповідальність за весь цей будинок і станеш керувати ним разом зі мною і для мене, словом, поступиш так  як у випадку з тим чуланчиком? Ти візьмеш на себе відповідальність, берегти моє серце в належному стані і направляти моє життя куди слід?»
Я побачив, як обличчя Його просяяло. «Звичайно, - відповів Він, - адже, для цього Я й прийшов. Своїми власними силами ти не можеш стати переможним християнином. Це - неможливо. Дозволь Мені зробити це через тебе і для тебе. Тільки цей спосіб - дієвий. Але, - повільно продовжував Він, - Я не власник цього будинку , а тільки гість. Я не маю права розпоряджатися власністю, яка мені не належить».
Впавши перед Ним на коліна , я вимовив: «Господь , Ти був гостем, а я був господарем. Але з цього моменту я стаю тут слугою. Господарем ж будеш Ти». З усіх ніг кинувся я до сейфа, витягнув з нього документи, що засвідчують право володіння будинком і містять опис всього його майн , а також перераховують обов'язки власника і характеризують його стан і особливості. Потім повернувшись до Нього, я одним духом переписав всю цю власність на Його ім'я, на вічні часи. «Ось, - сказав  , - тут все , що я є, що я маю , - зараз і назавжди. Тепер Ти володієш цим будинко . Я ж лише залишаюся тут з Тобою - в якості слуги і друга».
У той день Він взяв на себе відповідальність за моє життя, і я даю вам слов, що кращого способу жити істинно християнським життям - немає. Він знає, як управляти ним, і пануючий спокій зійшов на душу мою. Дайте ж Христу оселитися і в будинку вашого серця - як Пану всього, що ви маєте.
«Я належу Господу! О, невимовна радість, о, найсолодша відповідь на голос Божественної любові; «Так», сповнене радості і віри, - у відповідь на тихий переконливий шепіт: «Не бійся ! Я викупив тебе; ти - Мій».
Я належу Господу! Це - радісна визнання, яке нагадує Нареченій той щасливий день, коли з любов'ю вимовивши: «Так», вона прийняла Його назавжди; «Господній я» - щоб любити Його, шанувати і слухатися.
Я належу Господу! Але Ти продовжуй вчити мене всьому, що це означає, Всьому, без чого я не можу бути Твоїм: любові і вірності. І святому служінню Тобі, і повній покорі, І безмежному послуху.
Господній я! Так тіло, душею і духом, О, затверди їх Твоїми безоплатно: Тому що і Ти, Коханий, у всій Твоїй милості і повноті, Належиш мені тепер і у вічності. Люсі Беннетт (з гімнів).

Головна Про нас Діючі проекти Наші мрії Контакти Новини Як до нас долучитися Галерея Корисні матеріали Блоги
© 2011 Отчий дім Міжнародна Благодійна Фундація.