Корисні матеріали
Тягар термінових справ

Під тягарем термінових справ
Чарльс І. Хаммель

«Мені здається, що наше століття характеризується досконалістю способів і заплутаністю цілей».                                                                                                                                                                               Альберт Ейнштейн

Чи мріяли ви коли-небудь про 30-ти годинний день? Додатковий час полегшив би ту важку напругу, під якою ми живемо. Наше життя залишає широкий слід незакінчених справ. Без відповіді листи. Друзі, яких ми не відвідали. Статті, що не написали. Книги, що не прочитали. Ці думки переслідують нас, якщо ми тільки на мить зупинимося, щоб підвести підсумки. Так, ми дуже потребуємо в полегшенні. Чи зміг би 30ти годинний день дійсно вирішити нашу проблему? Чи не були б ми незабаром пригнічені тією ж самою проблемою, що й при 24-х годинному дні? Адже роботі матері ніколи не видно кінця,так само, як роботі студента, вчителя, пастора або кого-небудь іншого, кого ми знаємо. Додатковий час нам навряд чи допоможе. Чим більше у нас дітей і чим старше вони стають, тим більше часу для них вимагається. З примноженням професійного та церковного досвіду ускладнюються наші завдання і збільшується наша відповідальність. Так що, працюючи більше, ми знаходимо в роботі менше задоволення.


Переплутані ПРІОРИТЕТИ ... ?
Вдумавшись в події, ми усвідомлюємо, що причини того положення, в якому ми знаходимося, полягають не тільки в нестачі часу; витоки його значно глибше. По суті, ми стикаємося з проблемою пріоритету. Важка праця не шкодить нам. Ми всі знаємо, що це таке - довго працювати з неослабним напругою, повністю віддавшись на виконання важливої ​​справи. Охоплюючі нас втома і стомлення замінюються почуттям виконання і задоволення. Якщо ж ми поглянемо на прожиті місяці і роки і згадаємо про безліч розпочатих і незавершених справ, нас охоплює тяжке почуття обтяження. Ці почуття викликаються не важкою роботою, а сумнівами і побоюваннями. Ми якось відчуваємо, що, може бути, ми втратили щось важливе. Ми усвідомлюємо, що ми не виконали того, що слід було виконати в першу чергу, і навпаки: зробили те, чого зовсім не потрібно було робити.
Кілька років тому я почув від однієї навченої досвідом людини: «Найбільша небезпека для вас полягає в тому, що ви дозволяєте терміновим справам відволікати вас від виконання важливих». Він можливо не знав, як вразив мене цей вислів. Він знову і знову звучить докором в моїй душі, змушуючи постійно повертатися до складної проблеми того, що ж важливіше, і які справи слід виконувати в першу чергу.
Ми постійно стоїмо перед проблемою розрізнення термінового і важливого. Справа в тому, що важливе лише в рідкісних випадках вимагає негайного виконання: сьогодні або на цьому тижні. Додаток декількох додаткових годин до молитви і вивчення Біблії, відвідування друга, який ще не прийшов до Христа, або поглиблене проникнення в важливу книгу - все це може почекати. А ось термінові справи вимагають негайного виконання. Нескінченні вимоги напружують кожну годину кожного дня.
Ми вже не можемо сказати: «Мій дім - моя фортеця», бо не в змозі сховатися в ньому від термінових справ: наказові телефонні дзвінки проникають крізь стіни будинку, закликаючи нас до термінового виконання. На перший погляд, ці вимоги здаються важливими і неминучими, і вони поглинають всю нашу енергію. І лише оглянувши всі ці справи в світлі часу, ми розуміємо  наскільки оманлива їх удавана першочерговість. З почуттям втрати ми усвідомлюємо, що заради виконання невідкладних справ ми відклали здійснення важливих. Ми стали рабами, придавленими гнітом термінових справ.


ЧИ МОЖЛИВО УНИКНУТИ... ?
Чи існує можливість уникнути такого способу життя? Відповідь на це питання знаходимо ми в житті Господа. В останню ніч, перед смертю, Ісус зробив дивовижну заяву. У своїй молитві, записаної в Івана 17, Він каже: «Я ... здійснив діло, що Ти дав Мені виконати »(вірш 4).
Яке право мав Ісус скористатися цим словом - «вчинив» ? Адже Його трирічне служіння на землі здавалося занадто коротким. Наприклад, блудниця на бенкеті у Симона отримала прощення і знайшла нове життя, але скільки їх продовжувало блукати вулицями, не отримавши прощення і нового життя. На кожні десять висохлих рук і ніг, повернутих Ним до життя, доводилося сто і досі безсилих. І все-таки в ту останню ніч, незважаючи на те, що безліч корисних справ залишилося незробленими, і багато невідкладні людські потреби не були Їм задоволені, в душі нашого Господа панував мир; Він знав, що зробив справу, доручену Йому Богом.
Всі чотири Євангелія свідчать про те, як тяжко працював Ісус. Розповідаючи про один з Його до межі завантажених днів, Марк пише: «А як вечір, коли заходило сонце, приносили до Нього всіх хворих і біснуватих. І все місто зібралося перед дверима. І Він зцілив багатьох, на різні хвороби недужих багатьох демонів ... » ( 1:32-34 ).
В іншому випадку велике зібрання хворих і калік змусили Його пропустити вечерю і трудитися так пізно, що Його учні стали говорити: «Він вийшов з себе» (Марка 3:21). Одного разу Ісус з такою ретельністю вчив присутніх, що коли перепливав в човні з учнями озеро Генісаретськоє, заснув так міцно, що навіть шторм не збудив Його (Матвія 4:37,38 ). Що за картина втоми!
Однак Його життя не було гарячковим. У Нього завжди знаходився час для людей. Він міг годинами розмовляти з однією людиною, наприклад, з самарянкою біля криниці. Все життя Його було дивно урівноваженим, пронизаним почуттям поняття про час. Коли Його брати хотіли, щоб Він пішов до Юдеї, Він відповів їм : «Мій час ще не настав ...» (Івана 7:6  . Ісус не руйнував Своїх дарів зайвою поспішністю. У своїй книзі «Дисципліна і культура духовного життя» А. І. Уайтхем зауважує: «У цієї Людини є мета відповідна... узгоджуватися з внутрішнім спокоєм Його душі, що огортає Його, перевантажене до межі життя, атмосферою безтурботності. Крім того, Він володів секретом і умінням розпоряджатися відходами життя, стражданнями, розчаруваннями, ворожнечею, самою смерт - звертаючи людські зловживання в кінцеву плідну перемогу над смертю, і Своє коротке життя (приблизно 30 років), що раптово обірвалося, Він зробив завершеним життям. Милуючись рівновагою і красою ціього людського життя, ми не можемо ігнорувати того, що зробило її такою».


ЧЕКАЙТЕ ВКАЗІВКИ...
У чому ж все-таки секрет Його роботи? Відповідь на це ми знаходимо в Євангелії від Марка, де автор описує кінець одного зайнятого дня Господа. Марк звертає увагу на те, що Він «вранці, вставши вельми рано, вийшов і пішов у безлюдне місце, і там молився» ( Марка 1:35). У цьому і є секрет Його життя і роботи для Бога: Ісус молитовно чекав від Свого Отця вказівок і сили, щоб дотримуватися їх. У Нього не було накресленого Богом плану на час Його служіння, Він виявляв волю Отця день за днем​​, ведучи молитовне життя  Таким способом Він «захищався» від термінових справ, виконуючи важливі.
Смерть Лазаря ілюструє цей принцип. Що було важливіше звістки, отриманої  Їм від Марії та Марфи: «Господи! Ось, кого Ти любиш, нездужає» (Івана 11:3)? Іоанн оповідає поведінку Господа наступними парадоксальними словами: «А Ісус любив Марту, і сестру її, і Лазаря. Коли ж почув, що він хворий, то пробув два дні на тому місці, де знаходився» (вірші 5-6 . Що ж було терміновою потребою? Ясно, не допустити смерті цього коханого брата. Але справді важливим - з точки зору Бога - було воскресити Лазаря з мертвих. Тому Лазарю дозволено було померти. Пізніше Ісус воскресив його, на підтвердження Своєї чудової заяви : "Я воскресіння і житт ; хто вірує в Мене, якщо і помр , оживе» (вірш 25).
Ми можемо задавати собі питання, чому служіння нашого Господа було таким коротким, хіба не могло воно тривати ще 5 або 10 років? Чому таку безліч страждальців було залишено в нещасному становищі? Писання не дає нам відповідей на ці питання; вони залишаються прихованими від нас завісою таємниці цілей Божих. Але ми ясно розуміємо, що саме молитовне очікування Божих вказівок звільняло Ісуса від гніту термінових справ. Саме воно (молитовне очікування) - давало Йому почуття в напрямку, врівноваженість в темпі і робило Його здатним виконувати кожну, доручену Богом, справу. Ось чому Він в ту останню ніч міг сказати: «Я зробив діло, що Ти дав Мені виконати».


ЗАЛЕЖНІСТЬ робить тебе вільним...
Свободу від тягаря термінових справ ми знаходимо в прикладі і в обітниці нашого Господа. Наприкінці своєї гострої дискусії з фарисеями в Єрусалимі, Ісус сказав тим, хто вірив в Нього: «...Якщо перебуватимете у слові Моїм, тоді ви справді Мої учні, і пізнаєте правду, а правда зробить вас вільними... Поправді, поправді кажу вам: кожен, хто чинить гріх, є раб гріха; ... Отже , якщо Син звільнить вас, то справді ви будете вільні» (Івана 8:31,32,34,36).
Багато хто з нас отримав від Христа звільнення від покарання за гріх.  Чи дозволяємо ми Йому звільнити нас і від тягаря термінових справ? Він вказує нам шлях: «Якщо перебуватимете в Слові Моєму». Так, шлях до свободи лежить в молитві і в роздумі про Слово Боже. Саме таким чином ми пізнаємо Його.
П. Т. Форсайт одного разу сказав: «Безмолитовність є самим великим гріхом». Ми схильні думати, що вбивство, перелюб, злодійство відносяться до числа найгірших гріхів. Але корінь усякого гріха - самовдоволення, незалежність від Бога. Коли ми не чекаємо, молячись, Божих вказівок і сили для виконання наших завдан , ми як би говоримо, якщо не губами, то нашими справами, що не потребуємо Його. Яку ж частину нашого служіння ми виконуємо «
самостійно» ?
Протилежний стан такої незалежності є молитв , в якій ми визнаємо нашу потребу в Божому керівництві. Торкаючись нашого залежного положення від Бога, Дональд Бейлі говорить: «Ісус прожив Своє земне життя в повній залежності від Бога, як і ми всі повинні жити. Подібна залежність не руйнує людської особистості. Навпаки, людина тільки тоді досягає істинного і повного вираження свого особистого «я», коли живе в повній залежності від Бога. Тільки таким шляхом особистість домагається свог . Тільки так люди стають духовними особистостями».
Молитовне очікування Божих вказівок потрібне для ефективного служіння. Подібно перерви у футболі, воно дає нам можливість перепочити і розробити нову стратегію. Це тоді, коли ми чекаємо Його вказівок Господь звільняє нас від тягаря термінового. Він розкриває нам правду про Себе, про нас і про наші справи. Він впроваджує в наш розум уявлення про те, що нам слід зробити з Його волі. Потреба сама по собі ще не є закликом; заклик ж повинен виходити від Бога, Якому відомі межі наших можливостей. « Як батько милує синів, так милує Господь тих, що бояться Його. Бо знає Він створення наше, пам'ятає, що ми - земля» (Псалом 102:13,14 ). Бог не навантажує нас до того, що ми згинаємося під непосильним тягарем, або знемагаємо, хворіючи виразкою, або нервовим розладом, виходимо з ладу, уражені серцевим нападом або паралічем. Ці невдачі є наслідком внутрішніх примусів, пов'язаних з тиском зовнішніх обставин.


Плануйте і оцінюйте
Сучасний бізнесмен рахується з цим принципом: необхідно викроювати час для спокійного планування та оцінки. Під час свого президентства в компанії "Дюпонт", містер Грінуолт сказав: «Одна хвилина, відведена на планування, економить 3-4 хвилини при виконанні» . Багато торгових підприємств буквально революціонізували свій бізнес, а заодно і помножили доходи, відвівши післяобідні години кожної п'ятниці для обговорення та планування роботи на наступний тиждень. Якщо керівник занадто зайнятий і він не знаходить час на планування, йому, може бути, доведеться поступитися місцем іншому, який знайде для цього час. Якщо християнин занадто зайнятий і не знаходить час зупинитися, зробити ревізію свого духовного життя і отримати вказівки від Бога, він стає рабом тягаря термінових справ. Він може працювати день і ніч, з метою виконати все, що представляється таким значним і важливим для нього і для інших, але він не виконає ту роботу, яку Бог передбачив для нього.
Ча , відведений на початку дня для роздумів і молитви, допоможе нам знову налагодити наші взаємини з Богом. Обдумуючи години трудової діяльності, що вас очікують, ввірте себе знову Його волі. У ці хвилини зосередженості подумки перерахуйте майбутні вам справи в порядку їх черговості, враховуючи зобов'язання, які ви вже виконали. Досвідчений генерал завжди спочатку планує битв , а вже потім дає солдатам наказ іти на ворога. Він ніколи не відкладає головного рішення до початку атаки. Але він також завжди готовий змінити свій план у випадку непередбачених обставин. Отже, намагайтеся здійснити ті плани, які ви намітили до того, як почався черговий день. Але будьте готові до непередбачених обставин.
Наприкла : хтось несподівано зателефонує вам. Можливо, вам доведеться встояти перед спокусою прийняти зроблене вам запрошення. Якщо вам у цей момент і здається, що у вас знайдеться вільний час, не поспішайте з відповіддю, скажіть , що відповісте через день або два. Використовуйте цей час для молитви , щоб попросити у Господа ради. Дивно , нерідко буває так , що лише змовкне благальний голос по телефону, як побачення, про яке вас просять, здасться вам не таким вже невідкладним. Якщо ви витримаєте перший натиск, то опинитеся в більш сприятливому становищі, тоді ви впевненіше зможете зважити все, що говорить «за» чи «проти» цього і зможете зрозуміти , чи угодно Господу , щоб ви прийняли цю справу.
Крім вашого щоденного « часу усамітнення з Богом», відведіть на кожному тижні годину для підбиття підсумків вашої духовного життя. Підведіть підсумок минулого і запишіть те, що Бог показав і сказав вам, також складіть цілі для майбутнього. Постарайтеся щомісячно відводити один день для подібного підбиття підсумків . При цьому вас нерідко буде осягати невдача . Дивно, але чим більше завдань вам треба виконати, тим більше ви потребуєте цього часу для підбиття підсумків і планування. Ви станете подібні фанатикові, який йде удвічі швидш , якщо він не впевнений у тому, що він на правильному шляху. І суєтна праця для Господа може стати спробою втекти  від Господа.
 
Якщо ви знайдете час для усамітнення і молитви, складете щоденний план і підведете ваші духовні підсумки, ви отримаєте новий огляд і перспективу у вашому працю.


Не послабляти ЗУСИЛЬ ...
Саме це прагнення знайти достатньо часу для щоденного молитовного спілкування з Богом, для щоденного та щомісячного підведення підсумків та планування, є найбільшою, все життя триваючою боротьбою кожного християнина. Адже саме тому, що цей щоденний, щотижневий і щомісячний час такий важливий для нас, сатана постарається зробити все, що зможе, щоб нам не знайти для цього часу. Ми з досвіду знаємо, що тільки таким чином можемо врятуватися від тягаря термінових справ. Згадайте, що Сам Ісус таким чином процвітав. Він не закінчив всі термінові справи в Палестині, які Він хотів би завершити, але зате Він завершив ту роботу, яку Бог доручив Йому. Єдина альтернатива розчарування - впевненість у том , що ми робимо саме те, що Бог чекає від нас. Ніщо не може замінити нам цю впевненість в тому, що ми сьогодні , в цей день, в цю годину і на цьому місці виконуємо Божу волю. Тоді і лише тоді ми спокійно можемо думати про інших наших незавершені справи, та надати їх волі Божі .
 
Деякий час тому, загинув від кулі молодий місіонер, д-р Пол Карлсон. Очевидно, в передбаченні Божому його план життя був виконаний. Більшість з нас будуть жити довше і помруть в більш спокійній обстановці. Але коли настане кінець, чи не буде більшої радості ніж та, що ми виконали те, що доручив нам Бог. Милість нашого Господа Ісуса Христа робить це можливим для нас. Він обіцяв дати звільнення від гріха і силу служити Богові, виконуючи ті справи, які Він доручив нам. Шлях ясний. Якщо ми постійно «перебуватимемо завжди в Слові  нашого Господа, то ми, дійсно, - Його учні. І Він звільнить нас від тягаря термінового - для того, щоб ми могли виконувати важливе - що є Його воля.

«Хороше - нерідко ворог кращого».
Автор цього вислову невідомий.

Головна Про нас Діючі проекти Наші мрії Контакти Новини Як до нас долучитися Галерея Корисні матеріали Блоги
© 2011 Отчий дім Міжнародна Благодійна Фундація.